Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Darmflora

In onze darmen wonen honderdduizend miljard bacteriën, tien maal zo veel als dat er cellen in ons lichaam zitten! Onze darmflora bestaat uit ten minste 400 verschillende soorten en bij elkaar wegen ze circa 1,5 à 2 kilo! Ze kunnen worden onderverdeeld naar effecten op de gezondheid.

Gezonde darmflora
Enerzijds is er sprake van gezondheidsbevorderende effecten (waaronder bescherming tegen schadelijke bacteriën, productie van vitamines, bijdrage aan de spijsvertering en stimulatie van het immuunsysteem). Deze goedaardige darmbacteriën vervullen een groot aantal nuttige taken. Ze produceren enzymen die nodig zijn om waardevolle bestanddelen uit onze voeding te halen. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de vertering en uitscheiding van voedselrestanten. Verder helpen deze darmbacteriën om vitamine K en sommige vitamines uit het vitamine B complex aan te maken. Ten slotte vormt de darmflora een effectief verdedigingsschild tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Deze vriendelijke darmbacteriën produceren bepaalde chemische substanties die kwaadaardige micro organismen in de darmen vernietigen.

Ziekte verwekkers
Anderzijds is er sprake van van ziekteverwekkende effecten van darmbacteriën (infecties en productie van toxische en carcinogene stoffen). Deze slechte bacteriën kunnen snel de overhand krijgen. Antibiotica, corticosteroïden (zoals prednison) en pijnstillers werken verwoestend op de goede bacteriën van de darmflora. Ook meer algemene zaken als Laxeermiddelen, maar ook diarree door een buikgriepje kunnen een drastische verandering en een verminderde kwaliteit van de darmflora tot gevolg hebben. De darmflora kan bijvoorbeeld alleen optimaal functioneren, wanneer de zuurgraad in de darmen hoog genoeg is. Als deze op een bepaald moment te laag is, dan sterven gunstige darmbacteriën binnen vijf dagen af. Daardoor ontstaan er ‘lege ruimtes’ op de darmwand. Deze lege plekken worden snel ingenomen door agressieve bewoners. Alleen de allersterkste bacteriën, virussen, parasieten en schimmels overleven namelijk de zuuraanvallen in de maag en bereiken de darmen. Zodra deze foute elementen meer en meer terrein in de darmen veroveren, wordt uw gezondheid bedreigd. Er worden minder spijsverteringsenzymen aangemaakt en dus minder vitamines, mineralen, eiwitten en antioxidanten uit uw voeding gehaald. Bovendien verhinderden deze kwaadaardige darmbewoners de doorgifte van deze essentiële voedingsstoffen naar het bloed. Ook worden de voedselresten minder goed verwerkt. En dit kan resulteren in problemen met de stoelgang. Een verminderde darmflora wordt o.a. in verband gebracht met haaruitval, vermoeidheid, een slechte huid en haarconditie, slapeloosheid, nervositeit en een verminderde weerstand tegen griep en verkoudheid.

Unieke combinatie
Ieder mens heeft trouwens een unieke combinatie van verschillende bacteriesoorten in zijn darmen. De samenstelling wordt bepaald door verschillende factoren als erfelijke factoren, voeding en omgevingsfactoren. De darmen van een ongeboren kind zijn nog steriel en vanaf de geboorte begint kolonisatie door verschillende bacteriesoorten uit de omgeving, vooral afkomstig van de moeder tijdens en na de bevalling Vooral in de eerste levensmaanden hebben voeding en omgeving een sterke invloed op de samenstelling van de darmflora.

Relatie met obesitas
Inmiddels blijkt ook een relatie te bestaan tussen obesitas (ernstig overgewicht) en de darmflora. Onderzoekers van de University of Missouri hebben namelijk aangetoond dat bij mensen met obesitas en mensen met een normaal BMI verschillende darmbacteriën overheersen. De onderzoekers sloten een aantal muizen vanaf de geboorte op in een steriele omgeving, waardoor ze een volledig infectievrije dikke darm hadden.
De ene helft van deze muizen kreeg darmbacteriën van dikke muizen toegediend, de andere helft de darmbacteriën van slanke muizen. Beide groepen muizen volgden hetzelfde dieet, maar de eerste groep bleek meer aan te komen dan de muizen uit de tweede groep. De onderzoekers concluderen dat de samenstelling van de darmflora van invloed is op de hoeveelheid energie die het lichaam aan het voedsel onttrekt.

Sommige soorten bacteriën hebben zowel nuttige als schadelijke effecten.

Darmflora verbeteren
Onderzoek toont aan dat de samenstelling van bacteriesoorten in onze darmflora vast ligt nadat deze eenmaal is gevormd na de geboorte. Nadat de kolonisatie heeft plaatsgevonden is er geen mogelijkheid meer voor een andere samenstelling. Wel kunnen de hoeveelheden van de verschillende soorten worden beinvloedt met bijvoorbeeld probiotica. Gezondheidsbevorderende bacteriën, zoals bepaalde stammen lactobacillen en bifidobacteriën, worden daarom vaak gebruikt als probiotica in zuiveldrankjes of in de vorm van poeders en capsules.

Samenstelling toch veranderen
Via een unieke aanpak is het weldegelijk mogelijk om de samenstelling van onze darmflora te beinvloeden. Langs deze weg kunnen meer gezondheidsbevorderende bacteriën worden geintroduceerd en slechte bacteriën worden verwijderd. Neem voor meer informatie of een afspraak even contact op.