Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Oligotherapie

Oligotherapie gaat uit van het herstel van het systeem via het verbeteren van de opname van sporenelementen door het lichaam. Sporenelementen spelen een belangrijke rol in het lichaam bij enzymreacties, onder andere in de verteringsprocessen.

In het lichaam bevinden zich meer dan 39 van dit soort sporenelementen in een minimale concentratie, die in een hoeveelheid voorkomen van minder dan 0,01% van het lichaamsgewicht. Alle 39 sporenelementen die in het lichaam voorkomen passen in een theelepel. Daarvan zijn vele in nog net meetbare concentraties in het bloed en weefsel aanwezig.

Steeds meer mensen raken met hun sporenelementen in onbalans door de moderne landbouwmethoden, slechte voedingspatronen en ook door een slechte leefhygiëne, zoals te weinig beweging en stress.

De oligotherapie is door de Franse arts dr. Jacques Ménétrier midden jaren dertig ontwikkeld. Dr. Ménétrier, zelf als therapeut werkzaam, kende de therapeutische betekenis van sporenelementen en mineralen voor de harmonische processen van de lichaamsfuncties. Hij stelde vast, dat veel ziekten op een storing in de sporenelementenhuishouding berustten. Sporenelementen zijn stoffen die het lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft. In tegenstelling tot vetten, eiwitten en koolhydraten, die zorgen voor opbouw en energievoorziening van het lichaam, ligt de rol van sporenelementen in de sturing van lichaamsfuncties. Aanvulling van de ontbrekende sporenelementen biedt de mogelijkheid om verstoorde lichaamsfuncties positief te beïnvloeden. Dit heeft geleid tot de therapeutische toepassing van sporenelementen: de basis voor de functionele oligotherapie.

De oligotherapie heeft dus als doel de disbalans in het systeem op te lossen door het tekort aan sporenelementen aan te vullen. Hierbij maken we gebruik van een diathesenmodel en een anamnesemodel oligotherapie.

Diathesenmodel

Bij de behandeling van het gebrek aan sporenelementen maken we gebruik van het diathesenmodel. Diathese is de bijzondere aanleg of vatbaarheid voor een bepaalde aandoening.

In het diathesenmodel onderscheiden we 3 groepen met verstoringen, met 2 diathesen per groep:

Basistypen

Hyperenergisch

Hypo-energisch

Ontwikkelingstypen

Dystonisch

Anergisch

Storingsdiathesen

Endocrien syndroom

Acuut syndroom

Per diathese zijn specifieke sporenelementen als regulator in te zetten om de onbalans te herstellen en de schadelijke effecten te onderbreken. Deze oligo-elementen worden daarom ook wel de regulatie-elementen genoemd. Meer informatie over deze oligotherapeutische middelen.