Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Allergie

Allergieën zijn afweerreacties van het lichaam op stoffen die eigenlijk helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, denk bijvoorbeeld aan allergische reacties op pollen van planten, huidschilfers van (huis)dieren, uitwerpselen van huisstofmijten, maar ook op voedingsmiddelen.
Daarnaast zijn er ook zeer veel allergische reacties op niet natuurlijke stoffen zoals chemicaliën, oplosmiddelen, zware metalen, etc, etc. Ook zijn er allergische reacties bekend tegen bijvoorbeeld druk op de huid.

De oorzaak van een allergie kan heel divers zijn. Zo bestaan er aangeboren allergieën, al dan niet geërfd, maar ook kan het zijn dat allergische reacties op latere leeftijd ontstaan of zich openbaren.

Bekijk een TV-uitzending over allergie via SchoolTV: Allergie

Immuunsysteem

Allergenen komen vooral via de huid en via de luchtwegen het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms ‘overdreven’ allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, diarree) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen. Hooikoorts is een bekend voorbeeld. Lees verder over het immuunsysteem

Verschillende soorten allergische reacties
We onderscheiden vier typen allergische reacties:
Type I: IgE-allergie, waarvan Anafylaxie een extreem voorbeeld is.
Type II: IgG-antistofgemedieerde allergische reactie
Type III: allergische reactie die zich richt naar oppervlakte-antigenen op weefsels
Type IV: celgemedieerde allergische reactie

Allergie is snel en doeltreffend te behandelen via de unieke combinatie van Ayurveda en NAET.