Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Hartcoherentie-oefening

De oefening bestaat uit drie stappen.

1. Hartademhaling

Haal rustig adem en adem dan iets dieper dan normaal. Adem rustig in een regelmatig patroon. Over iedere ademhaling doe je zo’n 10 tellen, 5 in en 5 uit. Doe dit tot je ademhaling rustig wordt, als vanzelf gaat.

2. Hartfocus

Blijf rustig ademen, 5 tellen in en 5 tellen uit. Als dat `lekker loopt´, leg je je hand op je hart. Je hart zit iets meer naar rechts dan de meesten denken. Als je het moeilijk vindt je aandacht te richten op je hart, beweeg dan eerst je rechterteen, dan je elleboog en richt je aandacht vervolgens op je hart.

3. Hartgevoel

Blijf rustig ademen en met je aandacht bij je hart. Denk dan terug aan een moment dat je je erg prettig voelde en probeer dat moment opnieuw te beleven. Het kan een moment van liefde, aandacht of nabijheid zijn voor een ander, de geboorte van je kind, een heerlijke avond tijdens je vakantie, je huisdier; het kan om een vakantie-ervaring gaan of een heel leuke sportieve ervaring. Sta stil bij dit positieve gevoel, geef jezelf toestemming het te voelen.

Je kunt deze oefening bijvoorbeeld iedere dag twee maal 5 minuten doen, bijvoorbeeld als je wakker wordt en als je naar bed gaat.

Effect

De methode kan je helpen om onmiddellijk je stress te verminderen. De stappen van hartademhaling, hartfocus en hartgevoel nemen een minuut in beslag. Hoe meer je de methode traint op momenten dat je niet al te gespannen bent, lekker in je vel zit, hoe beter je deze kunt toepassen als je angstig bent of een paniekaanval dreigt te krijgen. Door deze oefening zorg je er ook voor dat de verstoorde biochemische balans in je hoofd zich weer herstelt.