Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Thuisreiniging

Belang van een goede spijsvertering
Een goede spijsvertering is essentieel voor een goede gezondheid. Is de spijsvertering efficiënt en volledig, dan wordt alle voeding omgezet in voedingsstoffen voor het lichaam en worden de restproducten volledig uitgescheiden. Is de vertering niet volledig of efficiënt, dan blijft gedeeltelijk verteerde voeding achter in het lichaam. Deze substantie, ama genoemd, verzuurd en wordt toxisch voor het lichaam. Ama vormt verder een blokkade voor de lichaamskanalen waardoor lichaamsweefsels niet meer worden gevoed of onvoldoende doorbloed raken, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat van ophoping van afvalstoffen en verval van lichaamsweefsels.

Is er sprake van afvalstoffen?
Via de test op afvalstoffen krijg je een indruk of er sprake is van ama in je lichaam en een inschatting van de mate van ophoping van afvalstoffen. Indien sprake is van een ophoping van ama, is het zeker aan te bevelen om een reinigingskuur te doen. Een volledige Ayurvedische reinigingskuur, panchakarma, kan het beste worden gedaan onder de supervisie van een gekwalificeerd Ayurvedisch-therapeut.

De beste tijd voor een reiniging
Vanuit Ayurveda wordt het aangeraden om bij iedere seizoenswisseling het lichaam te reinigen. Vooral het voorjaar wordt gezien als het ideale moment om het lichaam te verjongen, net zoals de hele natuur op dat moment “verjongt”. Een reiniging in het voorjaar geeft het gehele jaar voordelen in weerstand en vitaliteit.

De “do’s”:
– Kies voedingsmiddelen die passen bij je aard of constitutie (zie de test). Kijk voor meer informatie over de voedingsmiddelen ook eens naar de adviezen per dosha (vatapitta en kapha). Verder moet je rekening houden met je behoefte aan balans en je spijsvertering. Kies daarbij vooral de lichtere voedingsmiddelen.
– Eet gezonde, verse natuurlijke producten, liefst organisch indien beschikbaar. Kook de producten vers en gebruik ze op korte termijn.
– Eet gekookt, warm voedsel dat daardoor veel lichter verteerbaar is.
– Voeg veel reinigende groenten en fruit toe aan je dieet. Voorbeelden van reinigende groenten zijn, radijs, daikon, kool en selderij. Pruimen, ananas, papaja en granaatappel helpen je spijsvertering en reiniging.
– Verse kruiden als koriander, munt, verse gember en citroen reinigen en ontgiften je systeem. Specerijen als geelwortelpoeder (koenjit of kurkuma), komijn, koriander, kruidnagel, gemberpoeder, kaneel en venkel in het eten bevorderen de spijsvertering en hebben een reinigende werking. Bereid het voedsel met geelwortelpoeder in ghee of olijfolie.
– Drink veel warm water gedurende de dag en neem slokjes warm water tijdens de maaltijd.
– Je kan ook een reinigende thee nemen. Kruiden als koriander, komijn, venkel en ajwain (carum coticum) zijn daarvoor erg geschikt.

Reinigende thee:
Vata-thee: ½ theelepel komijnzaad, ¼ theelepel ajwainzaad, ½ theelepel venkelzaad
Pitta-thee: ½ theelepel komijnzaad, ½ theelepel korianderzaad, 2 verse munt blaadjes
Kapha-thee: ½ theelepel komijnzaad, 1 kruidnagel, 1 á 2 plakjes verse gemberwortel

Breng 2 liter puur water aan de kook en voeg de onderstaande kruiden/specerijen toe. Kook een paar minuten door en laat dan, van het vuur, een kwartiertje trekken. Zeef de thee en giet het in een thermoskan, zodat je het gedurende de hele dag kan drinken. Drink de thee vooral ook een kwartiertje na de maaltijd.

De “dont’s”:
– Neem geen ama verhogend voedsel. Dat zijn restjes, voedsel met conserveermiddelen, additieven en chemicaliën en voeding uit blik of diepvries.
– Verwijder “junk-food” uit je dieet en vermijd zware desserts, zwaar verteerbaar vlees en kaas, gefrituurd voedsel, snoep en chocolade, kristalsuiker, koolzuurhoudende frisdranken, cafeïne, alcohol en nicotine.
– Minimaliseer het gebruik van gisthoudend brood en gefermenteerd voedsel.
– Vermijd ook rauw voedsel zoals salades en kiemen, omdat rauwe voeding moeilijker verteerbaar is.
– Vermijd verder ook yoghurt en als je melk drinkt kook dat dan eerst met een snufje nootmuskaat voor Vata, kardemom voor Pitta en gember voor Kapha om daardoor de verteerbaarheid te vergroten.
– Neem geen ijswater of ijskoude dranken.

Leefstijl
– Volg de Ayurvedische richtlijnen voor een goede spijsvertering, eet drie maaltijden per dag op ongeveer de zelfde tijd, eet niet als de vorige maaltijd nog niet volledig is verteerd, eet ’s morgens en ’s avonds lichter dan tussen de middag en eet in een plezierige, rustige atmosfeer.
– Neem veel rust gedurende een reinigingsperiode en gun je lichaam de tijd om te reinigen en te herstellen. Ga op tijd naar bed en sta vroeg op, maar vermijd een dutje overdag.
– Beweeg voldoende, vooral ook ’s morgens. Adem diep en volledig.
– Mediteer iedere dag, want stress beïnvloedt de spijsvertering negatief.
– Neem regelmatig een ontspanningsmassage (abhyangam) waardoor de stress verlaagt en de afvalstoffen worden losgemaakt.
– Indien mogelijk kan een shirodhara (oliegieting op het voorhoofd) wonderen verrichten voor het kalmeren van de geest en het zenuwstelsel waardoor het hele systeem weer oplaad.
– Een regelmatige stoelgang is erg belangrijk voor het afvoeren van de afvalstoffen en het voorkomen dat ze weer in het systeem worden opgenomen.

Onderhoud
Na een reinigingsperiode (30 dagen is optimaal) kan je geleidelijk overschakelen op zwaardere voeding en kleine hoeveelheden rauw voedsel mits je spijsvertering en constitutie daarvoor geschikt zijn.
Continueer het dieet van verse, gezonde en pure voeding en blijf gedurende de dag warmwater of kruidenthee drinken om te reinigen. Neem voldoende beweging en rust, passend bij je constitutie.

Trifala is een goede ondersteuning bij de reiniging, herstel en opbouw van je systeem.