Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Wat is Ayurveda

Binnen de Indiase gezondheidsleer stond altijd al voorop dat mensen uniek zijn. Voor een ayurvedisch arts draait geneeskunde daarom altijd om de persoon en niet om de ziekte. Door de introductie van ayurveda binnen Nederland krijgen we de kans om kennis te maken met deze vorm van gezondheidsleer, die verder gaat dan de traditionele westerse geneeskunde. Het doel van deze site is informatief en zal zo bijdragen aan het bewustzijn over de relaties tussen geestelijk en lichamelijk welzijn, zoals bijvoorbeeld bij stress en RSI.

Kennis van het leven
Ayurveda is een eeuwen oude traditionele Indiase natuurgeneeskunde, die letterlijk “levenskennis” of “inzicht in het leven” betekent. Deze traditionele natuurgeneeskunde is beschreven in de zogenaamde Samhita’s, bijvoorbeeld de Charaka Samhita, Sushruta Samhita en Ashtanga Hridayam. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) erkende de ayurveda in de zeventiger jaren als geneeskunde van de toekomst vanwege de economische beschikbaarheid voor de bevolking van ontwikkelingslanden. Ayurveda is een manier van leven die uitgaat van de mens en streeft naar harmonie tussen lichaam, geest en energiebalans.

Tridosha
Het belangrijkste beginsel in de ayurveda is de leer van de drie Dosha’s of energieen, de zogenaamde Tridosha. Volgens deze leer heeft ieder mens unieke gedrags- en lichaamskenmerken. Globaal bestaan er drie type mensen: VataPitta en Kapha. De universele elementen lucht (vayu) en ether (akasha) vormen het Vatatype, vuur (agni) en water (jala) vormen het Pittatype en aarde (prithvi) en water (jala) vormen het Kaphatype. Je bent altijd een combinatie van deze drie types, maar wel zal één of twee van deze types je persoonlijkheid domineren. Ieder mens is dus uniek. De Ayurveda zegt dat elke ziekte het gevolg is van een disbalans in het eigen type en richt zich er op om je persoonlijke type terug in balans te brengen.

Polsdiagnose
Een Ayurvedisch arts stelt aan de hand van een polsonderzoek de verhouding vast tussen de drie dosha’s en vijf elementen waarna het evenwicht wordt hersteld via voeding, kruiden, massage, pancha karma, gesprekstherapie en specifieke yoga-oefeningen. Tijdens een consult stel ik uw unieke constitutie vast aan de hand van een polsdiagnose en kijken we naar de eventuele onbalans en daaruit voortkomende klachten.

U kunt een zelf ook een (grove) inschatting maken van uw constitutie via de test voor uw lichamelijke balans.