Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Vata

Vata is samengesteld uit voornamelijk het element lucht en een beetje ether. Vata heeft daardoor de eigenschappen van lucht, zoals droog en licht. Verder is Vata subtiel.

Vata is verantwoordelijk voor alle beweging in het lichaam zoals bloedsomloop, ademhaling, zenuwstelsel, motoriek, etc.

In het lichaam is de Vata dosha is het meest belangrijk. Dit komt door een tweetal zaken. Als de onbalans van de Vata dosha maar groot genoeg of langdurig genoeg is, kan een Vata onbalans de oorzaak worden van een onbalans in de andere twee doshas (Pitta of Kapha). Dit wordt een Tridosha onbalans genoemd en is het meest moeilijk te genezen.
Ten tweede is Vata de belangrijkste voedende kracht van het lichaam, inclusief de andere twee doshas, van alle weefsels (dhatus) en alle afvalproducten (malas). Vata bevindt zich in het lichaam voornamelijk in de dikke darm.

Vata zorgt voor de volgende functies:

– Alle uitscheidingen: foetus, sperma, ontlasting, urine, zweet en nog een paar meer
– Hulp bij alle vormen van stofwisseling in het lichaam (Agni geheten in de Ayurveda)
– Regulering van alle beweging van het lichaam (zowel geestelijk als fysiek)
– Doorgifte van alle zintuiglijke waarnemingen naar het brein

Meer informatie over Vata vind je op de pagina’s over gezondheid en gezonde voeding, slaap en sex

Individuele begeleiding
Meer inzicht in jouw specifieke type en de eventuele onbalans kan je via individuele begeleiding krijgen. We gaan dan verder in op de werking van kruiden op je gezondheid en besteden veel aandacht aan een passende leefstijl. Neem voor meer informatie even contact met mij op: contact
Belangrijk uitgangspunt in de Ayurveda is dat alles wat je doet prettig moet voelen, dus een streng dieet hoeft beslist niet heilzaam te zijn. Samen zoeken we naar voeding en een leefstijl die bij jou past, maar wel je gezondheid ondersteunt.