Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Gezonde slaap

Slaap heeft de functie om uit te rusten, maar ook om te verteren en op te ruimen, zowel geestelijke als lichamelijke voeding. De hoeveelheid slaap hangt samen met uw unieke constitutie (en vaak niet van wat je denkt).
Personen met een Vata natuur hebben gemiddeld  zo’n 4 tot 7 uur per nacht aan slaap nodig. Vata types slapen gewoonlijk snel in maar slapen wel licht en onrustig. Zij dromen veel, maar kunnen zich die meestal niet herinneren. Dromen gaan over beweging, avontuur of achtervolging. Vata types slapen het best in een zacht bed zodat hun uitstekende botten worden gesteund. Slapeloosheid komt veel voor bij Vata types en bij een Vata verstoring. Meestal slapen Vata types snel in, maar worden dan midden in de nacht wakker, waarna het inslapen lastig of onmogelijk is.

Pitta heeft ook voldoende aan ongeveer 4 tot 7 uur slaap. Pitta types zijn gezonde slapers en als zij wakker worden vallen ze gewoonlijk snel weer in slaap. Hun slaap kan worden verstoord door hevige dromen, die vaak veelkleurig zijn en veel actie bevatten. Slapeloosheid betreft bij pitta types meestal een probleem met inslapen. Zij geven de voorkeur aan een stevig bed met dunne dekens.

Mensen met een Kapha natuur kunnen lang slapen, terwijl zij vaak met 6 uur slaap kunnen volstaan. Kapha types kennen een diepe slaap en worden ’s morgens moeilijk wakker. Zij hebben kalme en rustige dromen, vaak met veel emotie. Kapha types geven de voorkeur aan een zacht bed met zachte dekens.

Belangrijk is om te beseffen dat er twee maal drie perioden in een etmaal zijn waarop de verschillende energieën, de dosha’s, het meest actief zijn:

Van 6 tot 10 is Vata het hoogst, ’s ochtends kan je dan het beste denkwerk en creatieve dingen doen, maar ’s avonds is dat de periode om te ontspannen.

Van 10 tot 2 is Pitta het hoogst,  ’s middags heb je in deze periode van de dag de meeste energie en de grootste honger, eet dan ook de grootste maaltijd van de dag. ’s Nachts is dit de periode waarin je indrukken en voedselresten verteerd. Als je te vaak deze periode overslaat wordt je ziek doordat er onverteerde indrukken en afvalstoffen achterblijven.

Van 2 tot 6 is Kapha het hoogst, ’s ochtends is dit de periode waarin je de hele dag veel energie hebt als je dan opstaat. ’s Middags is dit de periode waarin je het beste lichamelijke inspanning kunt verrichten, ook al om te voorkomen dat je in slaap valt.

Simpele tips voor een gezonde slaap:
– Slaap in de periode tussen 10 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens;
– Neem de tijd om te ontspannen voor je gaat slapen, zonder tv of pc;
– Zorg voor een rustige sfeer in je slaapkamer;
– Slaap niet overdag en voel je je overdag moe ga dan ‘s avonds eerder naar bed;
– Als je last hebt van slapeloosheid neem dan voor het slapen een beker warme melk met wat honing.

Voor meer informatie over slaap en slapeloosheid neemt u even contact met me op of komt u langs voor een individueel consult.