Kitchari Uitgebreid - een uitgebreide Kitchari
Ingrediënten:
- 2 liter water
- 1 kop mung bonen, gesorteerd en goed afgespoeld
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 2 stukjes gemberwortel van circa 3 cm, gepeld en fijngehakt
- 2 theelepels kurkuma
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel gemalen kardemom
- 3/4 theelepel komijnzaadjes
- 2 theelepels curry poeder of garam masala (optioneel)
- 2 eetlepels gehakte knoflook
- 6 kopjes gehakte diverse groenten (selderij, snijbiet, broccoli, wortelen, bloemkool,… wat je maar wilt)
- 1 1/4 kop basmatirijst, goed afgespoeld
- 2 eetlepels boter of ghee (optioneel)
- zout of tamari sojasaus naar smaak
Bereiding:
Breng het water aan de kook in een ruime pan. Voeg mung bonen toe en laat op een zacht vuur koken, zonder deksel.
Voeg uien en gember toe.
Voeg de kruiden toe.
Wanneer bonen beginnen te openen voeg de knoflook, groenten en rijst toe.
Kook 15-20 minuten op een matig hoog vuur, roer af en toe, iets roeren vaker als het dikker wordt.
Voeg boter of ghee toe en breng op smaak met zout, tamari
Haal van het vuur en laat nog 15 minuten rusten (het zal nog iets verder indikken).
Variaties:
- Voeg een flinke theelepel geelwortelpoeder toe en kook die mee met de rijst en dal
- Voeg verse koriander toe voor het opdienen
- Voeg een lepel ghee toe voor het opdienen
- Voeg een snufje peper toe voor het opdienen
Deel dit: