Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Kurkuma – Wondermiddel en Superfood

Kurkuma2Kurkuma, beter bekend als geelwortelpoeder of koenjit, is afkomstig van de wortel van de Curcuma longa, een plant uit India en Indonesië (maar ook uit Zuid Amerika) en lid van de familie van Zingaberacea, de “gemberwortelachtigen”.

De wortelknol (rizomen) wordt gekookt, gedroogd en gemalen tot het gele poeder dat we kennen uit de keuken. Kurkuma geeft de gele kleur aan onze kerrie. In India wordt kurkuma al vele eeuwen gebruikt in de keuken, maar ook als medicijn.

Tegenwoordig staat kurkuma enorm in de belangstelling vanwege haar medicinale eigenschappen. In PubMed, het Nationale Amerikaans Wetenschappelijke Publicatie Plaform voor medische studies, zijn een kleine 2000 publicaties opgenomen over de medicinale eigenschappen van Curcuma Longa.

Niet alleen in de keuken en als medicijn is kurkuma interessant, het kruid wordt ook veelvuldig toegepast in cosmetica en als kleurstof (E-100 in de gele vla, maar ook in ijs en brood en banket).

Over deze en vele andere wonderen en toepassingen van kurkuma gaat dit artikel.

LET OP: Uit recent onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat de werking van Kurkuma de werking van Tamoxifen negatief kan beïnvloeden. De inzet van kurkuma bij hormoongestuurde borstkanker is dus niet raadzaam.
Overleg sowieso altijd met de reguliere behandelaar over de ondersteuning met kruiden en supplementen!

Wil je 37 tips rond gezondheid, verzorging en gebruik van kurkuma in de keuken lees dan het hele artikel LEES VERDER