Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Boekrecensies

Deepak Chopra

Balans in je leven

Totale gezondheid van lichaam en geest

Dit boek gaat over de ayurvedische geneeskunde en is geschreven door een arts die deze geneeswijze doceert en ook hanteert. De basis van de ayurvedische geneeskunde is het lichaamstype, de dosha’s. Ieder mens heeft een van deze dosha’s in meer of mindere mate in zich en het genezen is niets anders dan het tot stand brengen van het evenwicht van deze dosha’s, zodat je psychisch en lichamelijk beter in balans komt. Het boek stelt je in staat om je eigen dosha’s te herkennen en te bezien of de klachten hiermee in overeenstemming zijn. M.b.v. innerlijke technieken probeer je eerst een gezonde geest te creeren, die daarna kan afdalen in je lichaam, waarna ook je lichaam gezond wordt. Allerlei meditatietechnieken die hierbij van nut zijn worden besproken. Daarna bespreekt de schrijver allerlei andere vormen van therapie die veel in de ayurveda gebruikt worden, zoals aromatherapie en muziektherapie. Verder is een groot deel van het boek gewijd aan allerlei dieten en kruiden die veel gebruikt worden naast wassingen en massages en yogatechnieken. Achterin adressen voor meer informatie, een lijst van gebruikte vruchten en voedingsmiddelen alsook een verklarende woordenlijst en literatuurlijst.

Amadea Morningstar

Ayurvedisch koken voor de westerse keuken

Alledaagse recepten uit de Westerse keuken bereid volgens de Ayurvedische principes

De auteur, reeds 25 jaar werkzaam als voedingsdeskundige, verdiept zich sinds vijftien jaar in de Ayurveda, een 5000 jaar oude gezondheidsleer die uitgaat van een streven naar harmonie op psychisch, lichamelijk en geestelijk vlak, waarin preventie een grote rol speelt. Haar tweede kookboek biedt talloze nieuwe recepten: eenvoudig te bereiden, smakelijk, met gebruikmaking van natuurlijke, onbewerkte producten, passend in het leefklimaat. Daarnaast echter verweeft zij haar recepten met omschrijvingen van ayurvedische begrippen en principes waardoor de lezer meer begrip krijgt voor de diepgang van deze leer. Handig zijn de symbolen voor de seizoenen en het constitutietype bij de recepten. In de Bijlagen behandelt zij o.a.: de individuele constitutie, voedingsrichtsnoeren, menu’s, diëten enz. Een uitstekend register, uitgebreide literatuurlijst en overzichtelijke tabellen vormen een goede aanvulling. De ontspannen verteltrant (zonder het fanatisme dat men soms tegenkomt) doet weldadig aan. Een praktisch en inzichtbiedend kook-, lees- en leerboek.

Amadea Morningstar & Urmila Desai

Het ayurveda kookboek

Uw persoonlijke gids voor voeding en gezondheid

‘Ayurveda’, de traditionele vorm van Indiase natuurgeneeskunde, bestaat uit drie elementen. Het eerste betreft de kruidengeneeskunde, het tweede is ecologisch van aard, het derde behelst de voeding, omdat de ervaring heeft geleerd – ook in het westen! – dat een op onze persoonlijkheid afgestemd gebruik van bepaalde fruitsoorten, granen, groenten, kruiden e.d. een van de beste waarborgen is voor een goede gezondheid én een surplus aan vitaliteit. Dit kookboek legt niet alleen uit wat wij moeten koken om onze constitutie goed te onderhouden, het geeft tevens 250 eenvoudige recepten voor maaltijden die individueel passen en bovendien bijzonder lekker smaken. Duidelijke tabellen met voedingsrichtlijnen alsmede met glossarium van toegepaste begrippen en termen vergemakkelijken het gebruik. Levendige omslag, charmante lay-out, duidelijke letter. Met veel tekeningetjes van etenswaren.

Vasand Lad

Ayurveda en kruiden

Uitleg en gebruik van ruim 250 kruiden voor Ayurvedisch genezen

‘Ayurveda’, de traditionele vorm van Indiase natuurgeneeskunde – waarin toepassing van kruiden en mineralen centraal staat – is in opmars. Door ‘Ayurveda en kruiden’ krijgt nu ook de westerse lezer de kans de doeltreffendheid van deze kruidengeneeskunde te ervaren, omdat Dr. Lad (auteur van ‘Ayurveda, de leer der zelfgenezing’) en Dr. Frawley als eersten gebruik maken van (ruim 250) in ‘Europa’ voorkomende planten en kruiden, waarvan bovendien uit de praktijk bekend is, dat zij geen schadelijke bijwerkingen veroorzaken. Door zijn opzet: indeling van therapieën, bereiding en gebruik, is er direct met het boek te werken, waartoe ook de figuren, registers en tabellen bijdragen. Een geslaagde, praktische handleiding, geschikt voor leken en allen die in de (para-)medische sector werken.


The Lowlands