Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Lezing stress en buikpijn

 

Buikpijn: voor veel mensen een chronische klacht, waar de dokter weinig aan kan doen. Is die buikpijn nu echt of zit deze “tussen je oren?” Als jij (of je kind) hier last van hebt is dit geen fijne vraag, alsof die buikpijn niet serieus is! Sommige mensen weten na veel onderzoeken nog niet wat er aan de hand is, sommigen krijgen een diagnose (bijv. prikkelbare darm) en schieten daar vervolgens weinig mee op, weer anderen houden op met naar de dokter gaan en proberen met hun klachten te leven. Het gevolg is regelmatig pijn, moeheid, verlies van levensvreugde en – energie.

Wat betekent “tussen je oren” eigenlijk? Wat het beslist niet betekent, is dat de pijn er niet is, dus die is wel degelijk serieus te nemen! Laten we eens kijken wat er zoal aan de hand kan zijn bij chronische buikpijn:
1-    Medische oorzaak, bijv. besmetting, blindedarmontsteking, letsel, littekens, allergieën
2-    Omgevingsfactoren, bijv. slechte of verkeerde voeding, te weinig drinken, teveel koffie, ongezond leefmilieu
3-    Stress of andere (traumatische) ontregeling van het normale evenwicht
4-    Een combinatie hiervan

Heel vaak blijkt het laatste het geval te zijn. Het is dus goed om naar al deze aspecten te (laten) kijken. De eerste door een reguliere arts en/of een alternatief therapeut, de tweede door een alternatief therapeut, die ook voedingsadviezen kan geven, bijv. een ayurveda therapeut. En hoe zit dat nu met stress?

Tot recent werd het advies gegeven het “rustig aan te doen”, een ontspanningstherapie voorgeschreven of in ernstige gevallen kalmerende middelen gegeven.
Hoewel spanningsbuikpijn erger wordt onder druk, helpt rustig aan doen of ontspanning maar zeer beperkt. Zodra het drukker wordt is het weer zover. En wie kent niet de zenuwen die je ’s nachts in bed kunt krijgen van piekeren? Gelukkig is er nu meer inzicht in de werking van stress en overmatige reacties van het zenuwstelsel op het lichaam en de organen.

In een lezing over stress en buikpijn vertellen Nynke Roukema en Wim Knoppert over de samenhang tussen deze twee en hoe dit effectief aangepakt kan worden. Met een multidisciplinaire aanpak vanuit de Ayurveda, NAET, hartcoherentie en Somatic Experiencing. Deze richten zich op gezonde voeding, het herstellen van een gezonde werking van de darmen en de spijsvertering en op het herstellen van de balans in het zenuwstelsel, zodat je buik en jij zelf weer tot rust kunnen komen.

Datum: maandag 18 maart 19.30 uur
Locatie:  Ayurveda Kliniek

Opgeven voor de lezing via 010-4222924 of info@ayurvedakliniek.nl