Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Slaap en slapeloosheid

De hoeveelheid slaap die mensen gemiddeld nodig hebben neemt af naarmate je ouder wordt. Babies slapen wel 16 uur per etmaal, terwijl kinderen van 10 tot 16 jaar toekunnen met een uur of 10. Ouderen hebben vaak genoeg aan 6 uur slaap per etmaal.

In de Ayurveda wordt slapeloosheid gezien als een symptoom van een verhoogde Vata-dosha, wat vaak samen gaat met ouderdom. Weinig slaap kan echter ook een symptoom zijn van een verhoogde Pitta-dosha. (Te) veel slaap is daarentegen juist een indicatie voor een verhoogde Kapha-dosha.

Kenmerkend voor slapeloosheid door een Vata-verstoring is dat je meestel moe bent en gewoon inslaapt, maar na een paar uur opeens klaar wakker wordt en vol gedachten zit. Vata slaap kan je herkennen door dromen over beweging en door angstdromen / nachtmerries.

Een Pitta-verstoring leidt er meestal toe dat het inslapen moeilijker is en Pitta slaap is herkenbaar aan dromen over ruzie, vuur, boosheid, etc.

Een verstoring door Kapha kernmerkt zich door veel behoefte aan slaap, zwaargevoel bij het wakker worden en dromen over water en aarde. Kapha dromen gaan ook vaak over angst om dingen kwijt te raken en over verlangens naar meer bezit.

Samen met een Ayurvedisch begeleider kan je uitvinden welke dosha verhoogd is en kan je gericht werken aan het bestrijden van de slaapstoornissen.

Meer informatie over gezonde slaap.  Voor meer informatie over slaap en slapeloosheid neem je even contact met me op of kom je langs voor een individueel consult.

Tip: Slapeloosheid

De nacht kan je zien als de spiegel van de dag;
Als je overdag veel stress hebt, verwacht dan niet dat je ‘s nachts zomaar zult slapen als een roosje.
Pas je ritme overdag wat aan en neem gedurende de dag voldoende rust en ontspanning.
Kijk of je de ruimte vindt om te mediteren om zo de stress te verlagen.