Topmenu

Ayurwell

Hoofdmenu

Adem als bron van rust en balans

Om het beste uit het leven te halen is het nodig omeen tegenwicht te bieden aan de voortdurende stress van het hedendaagse bestaan. Een eenvoudige en effectieve methode is een doorgaande-bewuste ademhaling.

En verkeerde ademhaling werk je tegen, net als het wegrijden in je auto met de handrem aangetrokken. Door oppervlakkige ademhaling voer je onvoldoende de afvalstoffen af en belemmer je de zuurstofopname door je longen. Klachten als hyperventilatie, hoofd en nekpijn, kortademigheid, slechte doorbloeding van vingers en tenen kunnen het gevolg zijn, maar ook meer “vage klachten” als nerveusiteit, angst, en CVS treden op.

Dus, eerst de handrem er af en dan weer verder met het leven.

Adem oefening
1. adem bewust, rustig in en uit;
2. adem iets dieper dan normaal, niet oppervlakkig en zeker ook niet te diep;
3. adem ontspannen, niet geforceerd in of uit;
4. adem door je neus;
5. verleg nu je aandacht naar je hart en stel je voor dat je door je hart in en uit ademt;
6. blijf rustig ademen, niet geforceerd, in een doorgaande beweging
7. breng nu een positief gevoel in je je hart en blijf rustig ademen, niet te diep en niet te vlak.

Adem oefening voor gevorderden
Doe de adem oefening zoals hierboven beschreven, maat let en nu op dat de ademhaling komt vanuit het middenrif, dus het maag en navelgebied beweegt, niet je borstkast en zeker niet je onderbuik. Om dat te oefenen kan je eerst een paar minuten de Makaraasana doen, de krokodilhouding. Dan voel je de bedoeling, waarbij de adem beweegt in het middenrif en je flanken/nierstreek.
Draai dan om en doe dezelfde ademhaling in de shavasana, de dodemanshouding. Als dat lukt ga je verder in zittende postitie en tot slot staand. Neem voortdurend waar of de adem inderdaad vanuit het middenrif komt en corrigeer indien nodig.
Let ook nu weer op de ontspanning, een doorgaande moeiteloze voortdurende ademstroom.

Veel plezier!

© 2013, Wim Knoppert
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Prima natuurlijk, maar dan wel met de vermelding en een werkende link: “Door Wim Knoppert van AyurWell”, “Ga naar www.AyurWell.nl voor het aanvragen van een gratis exemplaar van het eBoekje “Voedselallergie; lastig maar oplosbaar”.